« Ga terug naar de homepage van GroeneKerken

Maak een insectenhotel

Waarom

Als je de insecten wilt helpen en je een tuin hebt die van zichzelf niet heel veel hoekjes en gaatjes heeft waar insecten zich kunnen verschuilen en nestelen, dan hebben we wat tips voor je.

Informatie

In de sier- en groentetuin is bestuiving door bijen, hommels en andere insecten belangrijk. In de groentetuin gaat het om de zaden, zoals erwten en bonen. Die zullen alleen ontstaan als er bestuiving heeft plaatsgevonden. Zonder insecten gaat dat niet! Ook in een siertuin helpen insecten bij een goede ontwikkeling van de beplanting.

Gelukkig komen insecten meestal vanzelf in de tuin, maar je kunt ze helpen door de omstandigheden te verbeteren. Denk dan aan de juiste beplanting en nestel- en schuilplekjes. Een tuin die keurig netjes is opgeruimd zal niet zo aantrekkelijk zijn voor deze nuttige beestjes. Zij trekken zich juist graag terug in allerlei holletjes, tussen takken en dode stengels, om voor nakomelingen te zorgen. Maak je tuin daarom vooral niet te netjes. Je kunt insecten helpen door een simpel ‘insectenhotel’ voor ze te maken. Hoe dan?

 

Meer informatie over bijen en wat wel en niet werkt voor hen vind je bijvoorbeeld hier.

Een beschrijving voor het maken van een insectenhotel vind je hier of in het boekje ‘Gasten van bijenhotels‘.

Hoe

Het leukste is om het zelf te maken. Je kunt heel eenvoudig beginnen. Stapel een zogenaamd ‘insectenhotel’ op de grond van bijvoorbeeld holle bakstenen, stukken hout waar je gaten in boort, bosjes riet of andere holle stengels. Of maak een eenvoudig kastje dat gevuld is met bosjes riet en bamboestengels. Een conservenblikje vormt ook een goede basis. Dek het hotel af om inregenen te voorkomen. Zoek een warm en zonnig plekje op het zuidwesten, en laat het minstens een jaar hangen.

Leuk om met kinderen te maken!

Ervaring

Samenwerken aan insectenhotels werkt heel samenbindend in de gemeente en vergroot de kennis over de natuur. In de Protestantse kerk van Twello is het initiatief genomen om samen insectenhotels maken, en als je wilt mag je dat na afloop natuurlijk mee naar huis nemen! 

Tip: in het kader van hergebruik wordt aan de mensen gevraagd of zij nog bruikbaar hout in de schuur of tuin hebben liggen en dat willen doneren. En: een insectenhotel heeft ook ‘beddengoed’ nodig, daarom gaat men dat tijdens een wandeling in het bos verzamelen. Meer info

 

Heb je de smaak te pakken?

Wil je aan de slag binnen jouw kerk?

Download startpakket
  1. Vorm een groep en zoek medestanders
  2. Overleg samen met welke stap jullie kerk kan starten
  3. Stel vast wat je nodig hebt om te starten
  4. Overleg de voorgenomen actie met de kerkraad
  5. Plan een datum waarop je gaat starten
bee