« Ga terug naar de homepage van GroeneKerken

Beheer het energieverbruik

Technisch is bijna alles mogelijk ten aanzien van het verduurzamen van kerkgebouwen. In de praktijk blijkt echter vaak dat de werkelijke resultaten (behoorlijk) tegen kunnen vallen. Dit kunnen jullie voorkomen door meer aandacht te geven aan beheer en communicatie.

In dit hoofdstuk: aandacht voor beheer en communicatie

Het beheer moet een primair aandachtspunt van het bestuur zijn. Uiteraard maken jullie duidelijke afspraken met goede installateurs, aannemers en leveranciers. Zorg er echter ook voor dat jullie eigen mensen van de afspraken op de hoogte zijn. Maak de resultaten zichtbaar en begrijpelijk naar jullie leden. Betrokkenheid met verduurzaming zorgt voor solidariteit en heeft een positieve uitstraling op de omgeving.

Aandachtspunten op een rijtje

1. Maak duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden, bevoegdheden en aanspreekpunten.
  2. Zorg voor heldere onderhoudscontracten en onderhoudsvoorschriften.
  3. Zorg ervoor dat gebruikers en beheerders voldoende kennis hebben van de (on)mogelijkheden van de installaties en apparatuur.
  4. Er wordt meestal met betrokken vrijwilligers gewerkt. Zorg voor maximale communicatie, duidelijke instructies en waardering.
  5. Zet verlichting, verwarming, ventilatie en koeling alleen aan als ruimtes gebruikt worden. Dit vereist naast een goede kennis van de installaties ook inzicht in de gebruiksbestemming van de diverse ruimtes.

Maak maximaal gebruik van kennis en ervaring binnen jullie gemeenschap. Mensen kiezen eerder voor een klus, dan voor een bestuursfunctie.

GroeneKerken stimuleert kerken om te verduurzamen en groener te worden. Beantwoord de 12 vragen van de GroeneKerkentest en ontdek hoe groen jouw kerk is.