« Ga terug naar de Groene Kerken Website

Welke lampen kunnen we het beste gebruiken?

Waarom

Door slim met verlichting om te gaan kan het energieverbruik flink verminderd worden. Hierdoor wordt de uitstoot van schadelijke stoffen verminderd en draag je bij aan het verbeteren van het klimaat. Door het vervangen van bestaande, niet zuinige verlichting door energiezuinige verlichting worden de jaarlijkse elektriciteitskosten flink teruggebracht. 

Informatie

De verschillende soorten verlichting en waar je op kan letten bij het maken van een duurzame keuze, worden in de download beschreven:

 • Gloeilamp
 • Halogeenverlichting
 • Tl-verlichting
 • Spaarlamp
 • Led-verlichting
 • Metaalhalogenidelamp

Hoe

Begin bij het vervangen van verlichting bij de lampen die het hoogst aantal branduren hebben, voor deze verlichting is de terugverdientijd het kortst. Bij vervanging van verlichting kunnen gloeilampen en halogeenlampen in de vuilnisbak gegooid worden, ze mogen niet in de glasbak. Afgedankte spaarlampen, TL-buizen en led-verlichting dienen als klein chemisch afval ingeleverd te worden. Een goed startpunt voor het vervangen van verlichting kan de noodverlichting zijn. Alternatieve, energiezuinige noodverlichting kost meer dan de conventionele noodverlichting, maar het scheelt fors in energiekosten en CO2-uitstoot.

Gezamenlijke inkoop van energie is te regelen via Energie voor kerken.

Tips

 • Niet verlichten is goedkoper dan energiezuinig verlichten, maak daarom optimaal gebruik van daglicht.
 • Schakel verlichting uit wanneer een ruimte niet gebruikt wordt, ook al wordt in die ruimte energiezuinige verlichting toegepast.
 • Schaf alleen kwalitatief hoogwaardige energiezuinige verlichting aan van gerenommeerde producenten. Hoewel de prijs van deze verlichting in het algemeen hoger zal liggen, is de levensduur van deze verlichting tot wel 2,5 keer langer. Alternatieve verlichting kan in aanschaf een stuk goedkoper zijn, wanneer deze verlichting echter het minimaal aantal branduren niet behaalt is het voordeel van de lagere aanschafprijs snel verdwenen.

Wilt u weten hoe uw energieverbruik eruit ziet en hoe het zich verhoudt tot dat van vergelijkbare kerkgebouwen? Ga dan naar de benchmark tool van het Energie voor Kerken collectief om direct te zien hoe het energieverbruik van uw kerk ligt ten opzichte van het gemiddelde verbruik.

Niet verlichten is goedkoper dan energiezuinig verlichten, maak daarom optimaal gebruik van daglicht.

Heb je de smaak te pakken?

Wil je aan de slag binnen jouw kerk?

Download startpakket
 1. Vorm een groep en zoek medestanders
 2. Overleg samen met welke stap jullie kerk kan starten
 3. Stel vast wat je nodig hebt om te starten
 4. Overleg de voorgenomen actie met de kerkraad
 5. Plan een datum waarop je gaat starten
bee
x
bee

GroeneKerkenactie stimuleert kerken om te verduurzamen en groener te worden. Beantwoord de 12 vragen van de GroeneKerkentest en ontdek hoe groen jouw kerk is.

Doe de test