Verdiep je in groene theologie

Een groene kerk begint bij en wordt gedragen door een groen geloof. Een groene gelovige spiritualiteit die doordacht wordt in en gevoed wordt door een groene theologie.

Dit hoofdstuk geeft een (niet compleet) overzicht van boeken en websites waar meer te lezen is rond theologie en duurzaamheid. Wil je je meer verdiepen in visies op duurzaamheid, bekijk dan wat je aanspreekt. Inspiratie is ook te vinden in de verschillende personen, kerken en geloofsgemeenschappen die ontstonden en  een vormen vonden om hun geloof te delen: woestijnvaders, religieuze ordes en personen, teksten van bijvoorbeeld Franciscus van  Assisi, Johannes van het kruis, Eckhart, Benedictus, Paus Franciscus, etcetera.

Wat minder recente theologie is bijvoorbeeld:

• John Cobb, A theology of  ecology 1972,
      • Gerhard Liedke, Ökologische Theologie, 1981,
      • Moltmann, Gott inder Schöpfung, 1983
      • Sölle/Schotroff ‘De hemel aarden. Een ecofeministische benadering van de bijbel’, 1996

Sinds het verschijnen van het boek Groene Theologie wordt het in vele gemeenten gezamenlijk gelezen en besproken, zo mogelijk aangevuld met een lezing van de auteur. In de De Protestantse Gemeente Beilen wordt op die manier in 2019 weer nieuw leven geblazen in de werkgroep Groene kerk en worden gemeenteleden betrokken bij het thema.