Verdiep je in groene theologie

Waarom
Een groene kerk begint bij en wordt gedragen door een groen geloof. Een groene gelovige spiritualiteit die doordacht wordt in en gevoed wordt door een groene theologie.
Informatie
Dit hoofdstuk geeft een (niet compleet) overzicht van boeken en websites waar meer te lezen is rond theologie en duurzaamheid. Wil je je meer verdiepen in visies op duurzaamheid, bekijk dan wat je aanspreekt. Inspiratie is ook te vinden in de verschillende personen, kerken en geloofsgemeenschappen die ontstonden enĀ een vormen vonden om hun geloof te delen: woestijnvaders, religieuze ordes en personen, teksten van bijvoorbeeld Franciscus vanĀ Assisi, Johannes van het kruis, Eckhart, Benedictus, Paus Franciscus, etcetera.

Hoe
NIEUW (2022)
- Een klimaatgesprek onder pastores
Een groep jonge theologen en gastschrijvers maakte een een serie artikelen en gespreksvragen: ‘Een klimaatgesprek onder pastores’. Het is bedoeld om in een collegiale setting het gesprek aan te gaan over dit onderwerp. - Karen Armstrong, een van de meest vooraanstaande schrijvers op het gebied van religie, brengt een nieuw boek uit: ‘De heilige natuur. het herstel van onze relatie met onze natuurlijke omgeving’. Het boek gaat over de wezenlijke verbinding tussen mens en natuur. Het is bedoeld voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in onze relatie met de natuurlijke wereld, zich zorgen maakt over de klimaatcrisis en beseft dat actievoeren niet genoeg is: we moeten op zoek naar nieuwe manieren om de aarde te behouden voor de generaties die na ons komen.
- Katharine Hayhoe, christelijke klimaatwetenschapper uit de VS, brengt een boek uit: ‘Hoop voor de aarde’. De klimaatverandering is even urgent als complex. We benoemen het en zuchten erover, maar het lukt ons moeilijk om samen tot concrete actie te komen. Katharine Hayhoe legt daar de vinger bij en geeft aan hoe we vanuit een gesprek hierover heel praktisch aan de slag kunnen gaan om het klimaat te redden. Daarvoor is nodig dat de feiten bekend zijn. Die zet ze op een rij. Daarnaast is het belangrijk dat we zicht hebben op oplossingen. Die geeft ze in het boek. Hayhoe spoort de lezer aan om werk te maken van het klimaat en daarbij de hoop niet te verliezen.
ANDERE BOEKEN
- Lees het boek Groene Theologie van Trees van Montfoort uit 2019. Gespreksmateriaal is beschikbaar bij het boek.
- Rond het verschijnen van het boek Groene Theologie, schreef Trees van Montfoort een blog met de titel Wie gelooft dat het goedkomt met de aarde en een tweede Niet alleen de mens maar elk schepsel telt voor God.Ā
- Lees de brochure āVan God is de aarde ⦠en al wat daar leeft – waarom duurzaamheid tot het hart van kerk en geloof behoortā (2019) van de projectgroep Theologie, Kerk en Duurzaamheid van de Raad van Kerken.
- Bied een leerhuis of cursus aan rond Groene theologische visies, zie bijvoorbeeld Groen Geloven
- Op de website van A Rocha zijn inspirerende lezingen, bijbelstudies, boeken en andere materialen te vinden.
- Op de website van Kerk en Milieu is veel verdere onderbouwing en inspiratie te vinden.Ā Ā
- Lees en bespreek het boek āHet groene hart van het geloofā van Dave Bookless (Nederlandse vertaling van āPlanetwise – Dare to care for Godās worldā).Ā
- Lees en bespreek het boek: Genieten van genoeg van Martine Vonk.Ā
- De Nederlandse Zendingsraad heeft een cahier uitgegeven: De Schepping in het midden. Klimaatcrisis als theologische uitdaging. Te bestellen via hun website.
- Lees en bespreek ‘Zorg voor de aarde, herstel van de wereld‘. Vier auteurs schrijven ieder uit hun eigen traditie, een Joodse, een christelijke, een islamitische en een humanistische, over de inzichten, ervaringen en waarden rondom de ecologische crisis. Welke richtinggevende ideeĆ«n en praktijken zijn er te vinden?
Wat minder recente theologie is bijvoorbeeld:
- John Cobb, A theology ofĀ ecology 1972,Ā Ā
- Gerhard Liedke, Ćkologische Theologie, 1981,Ā
- Moltmann, Gott inder Schƶpfung, 1983
- Sƶlle/Schotroff āDe hemel aarden. Een ecofeministische benadering van de bijbelā, 1996
Ervaring
Sinds het verschijnen van het boek Groene Theologie wordt het in vele gemeenten gezamenlijk gelezen en besproken, zo mogelijk aangevuld met een lezing van de auteur. In de De Protestantse Gemeente Beilen wordt op die manier in 2019 weer nieuw leven geblazen in de werkgroep Groene kerk en worden gemeenteleden betrokken bij het thema.