Vier de schepping

Inspiratie voor een zorgvuldige omgang met de aarde wordt doorgegeven door de inhoud en vormgeving van diensten rond het Woord, de verhalen uit de Bijbel en andere geschriften.

Er zijn vele vormen te vinden om een viering voor te bereiden rond schepping en duurzaamheid. Hieronder kun je allerlei tips vinden. Bespreek het met je predikant/pastor en organiseer een mooie viering!

Hier vind je een aantal tips om een viering rond duurzaamheid voor te bereiden of vorm te geven.

• Bekijk de download: werkvorm Zorg voor de schepping voor een mogelijke opzet voor uw kerk.
  • Voor ideeën rond het gebruik van bloemen en een liturgische schikking, zie het hoofdstuk Aan de slag met bloemen.
  • Kijk ook eens op de website van de Belgische Groene Kerken: Ecokerk voor inspiratie. Bijvoorbeeld hun gids voor de scheppingsperiode 2019 Red hun toekomst.
  • A Rocha biedt allerhande ideeën voor een viering.
  • Organiseer een MichaZondag om de kerk/parochie bewust te maken.
  • Bekijk de themapakketten van MichaNederland voor het voorbereiden van vieringen.
  • Een viering in de open lucht past mooi bij het thema. Of bid- en dankdag.
  • De websites genoemd bij de Links hieronder bieden teksten, liederen en rituelen voor een dienst over schepping en duurzaamheid.
  • De handreiking voor de wereldgebedsdag voor de schepping 2018 biedt liederen en teksten voor een viering rond het thema ‘Uit de klei getrokken’. Uitgave van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR).
  • Varieer op de  bestaande liturgie:  bijvoorbeeld een wandeling onderbreken door het lezen van korte bijbelteksten of beschouwing/ meditatie aan de hand van wat er te zien is.

Betrek de predikant/pastor er vroeg bij om zo draagvlak te creëren en samen een mooie viering voor te bereiden.

Oostkapelle:

De schepping vieren is zeker toevertrouwd aan de Protestantse Gemeente Oostkapelle. De werkgroep Groene Kerk besteedt veel aandacht aan het met elkaar genieten van wat de natuur te bieden heeft. Ze willen hun betrokkenheid op de natuur en hun zorg voor de schepping in concrete en groene daden omzetten:

• Er is een pluktuin-voor-iedereen aangelegd (1400 m2), genaamd ‘De HOF VAN HEDEN”. Vol fruit, noten en bessen die gewoon geplukt kunnen worden;
  • Er wordt een nieuwe kerktuin aangelegd waarin veel aandacht is voor symboliek, bijvoorbeeld door het planten van bloemen-figuren van geloof-hoop-liefde;
  • De maaltijd op de startzondag is zonder vlees;
  • En tenslotte krijgen ook de dwergvleermuizen in de kerktoren aandacht en bescherming.

Kerk aan de Linge:

Er zijn themadiensten georganiseerd met als onderwerpen “Liefde voor de aarde”,  “Leven om te dienen” en “Wat hebben wij nodig”. De film voor jongeren: “Bloed, zweet en luxeproblemen” werd vertoond. In 2015 werd er vanuit het thema duurzaamheid een verbinding gelegd met het algemene jaarthema van de kerk “De Bijbel, een huis om in te wonen”. Verder waren er openbare avonden over geloof en duurzaamheid, natuurbescherming en het “groene hart van het geloof”. Ook werden er duurzaamheidacties in de 40-dagentijd gehouden en stonden de landelijke thema’s van Micha Nederland centraal in de kerkdiensten op de Micha-zondagen.